א’ - ה’ :18:00 - 09:00

צוואות וירושות

מתלבטים בנוגע להסכם ממון, צוואה או ייפוי כוח?

פנו אלינו לייעוץ מקצועי.

    צוואה היא מסמך משפטי המאפשר לאדם להביע את רצונו לגבי אופן חלוקת רכושו לאחר פטירתו. עריכת צוואה מעניקה לאדם את האפשרות לקבוע בעצמו כיצד יחולק עיזבונו, במקום שהחלוקה תתבצע לפי הוראות חוק הירושה, התשכ"ה-1965.

    החוק בישראל מכיר במספר סוגי צוואות: צוואה בכתב יד, צוואה בעדים, צוואה בפני רשות (שופט, רשם לענייני ירושה או נוטריון) וצוואה בעל-פה (במקרים חריגים). לכל סוג צוואה יש דרישות צורניות ספציפיות, שאי-עמידה בהן עלולה להוביל לפסילתה.

    ללא צוואה, הירושה מתחלקת על פי דין; בגדול החוק קובע כי בן/בת הזוג מקבל/ת מחצית מהעיזבון והחצי השני מתחלק בין הילדים. בני זוג יכולים, למשל, לקבוע כי הם מעבירים את כל רכושם – או חלקים ממנו – זה לזה בעת פטירת אחד מהם, ולאחר פטירת בן הזוג האחרון יועבר הרכוש לילדיהם (בבחינת יורש במקום יורש). בני הזוג גם יכולים לקבוע כי הרכוש יועבר ישירות לצדדים שלישיים כמו ילדיהם. לגבי ידועים בציבור, מעמדם בנושא ירושה מורכב – הם אינם יורשים אוטומטית זה את זה, ולכן עריכת הסכם חיים משותפים וצוואה חשובים במיוחד במקרים אלה.

    צוואה הדדית: חשוב לדעת כי ניתן לערוך גם צוואה הדדית, בה בני הזוג עורכים צוואה אחת או שתי צוואות זהות זו לזו, אשר כותרתן היא "צוואה הדדית". צוואה הדדית, שלא כמו צוואה רגילה, אינה ניתנת לשינוי ע"י אחד מבני הזוג לאחר מותו של בן הזוג השני. היא ניתנת לשינוי על ידי אחד מבני הזוג רק במהלך חיי השניים, ובהודעה בכתב. לאחר מות אחד מבני הזוג, הזוג הנותר בחיים אינו יכול לשנות כהוא זה את צוואתו והוא קשור בצוואה ההדדית שערך עם בן הזוג שנפטר, אלא אם כן הוא מסתלק מחלקו בעזבון, ואם העזבון כבר חולק עליו להחזיר את מה שירש. טרם החלטה האם לערוך צוואה רגילה או צוואה הדדית, חשוב לקבל הסבר מקיף מעורך הדין בקשר לצוואה ההדדית – יתרונותיה וחסרונותיה – ולבדוק היטב האם נסיבות המקרה של בני הזוג מתאימות לצוואה הדדית או שמא אינן מתאימות ומומלץ לערוך צוואה רגילה. רבים מהזוגות מבקשים לעשות צוואה הדדית באופן אוטומטי ללא שהם מבינים במה מדובר, מהי המשמעות ומהן ההשלכות. חשוב כי עורך הדין שעורך את הצוואה ההדדית יהיה בעל ניסיון בעריכת צוואות כאלה, יסביר היטב את משמעותה ללקוחותיו והחלטה בעניין תתקבל באופן מושכל.

    תכנון נכון של הירושה מאפשר לאדם להבטיח את עתידם הכלכלי של יקיריו, לחלק את רכושו בהתאם לרצונו, ולמנוע סכסוכים משפחתיים. תכנון מוקדם מאפשר גם לשקול היבטי מס ולהתחשב בצרכים מיוחדים של בני משפחה.

    למרות שניתן לערוך צוואה באופן עצמאי, מומלץ ביותר להיעזר בשירותיו של עורך דין המתמחה בדיני צוואה וירושה. עורך דין מיומן יוודא כי הצוואה תעמוד בכל הדרישות החוקיות ותשקף נאמנה את רצון המצווה. צוואה שנערכה בליווי משפטי מקצועי מפחיתה משמעותית את הסיכוי להתנגדויות לקיום הצוואה בעתיד, עמידתה האיתנה במבחן הזמן ומניעה מסכסוכי ירושה ארוכים, יקרים וכואבים.

    צוואה חדשה ניתן לערוך בכל עת והאחרונה הינה זו שבתוקף. עריכת צוואה חדשה או עדכונה הוא צעד חשוב בכל פעם שמתרחש שינוי משמעותי בחיי המצווה. אירועים כגון נישואין, גירושין, לידה, פטירה במשפחה או רכישת נכסים משמעותיים, מחייבים בחינה מחודשת של הצוואה.

    הליך ניהול העיזבון מתחיל בהגשת בקשה למתן צו ירושה (בהעדר צוואה) או בבקשה למתן צו קיום צוואה (כאשר קיימת צוואה). ההליך כולל איסוף מידע על נכסי המנוח וחובותיו, סילוק חובות, תשלום מסים במידת הצורך, ולבסוף חלוקת הנכסים ליורשים. ישנה אפשרות להסתלקות מהעזבון או להסכם בין יורשים ועוד. חשוב מאוד להתייעץ עם עורך דין מומחה בעניין טרם הגשת הבקשה ובעיקר טרם חלוקת העזבון.

    סכסוכי ירושה הם לרוב מהמורכבים והטעונים ביותר. התנגדות לצוואה יכולה להיות מוגשת מסיבות כמו השפעה בלתי הוגנת על המצווה, חוסר כשירות המצווה או פגמים בעריכת הצוואה. במקרים של מחלוקת, מומלץ לפנות לגישור או לייעוץ משפטי מקצועי לפני פנייה לערכאות.

    עו"ד ענת וילנאי מתמחה בליווי לקוחות בכל הקשור לדיני ירושה וצוואות, החל מתכנון מוקדם וייעוץ, דרך עריכת צוואות וניהול עיזבונות, ועד לייצוג בסכסוכי ירושה ובהליכי גישור. משרדה מעניק שירות המותאם לצרכים הייחודיים של כל לקוח, תוך הבנה עמוקה של הרגישות הכרוכה בנושאים אלו.

    לייעוץ מהיר

    מלא את הפרטים הבאים

      קידום אתרים לעורכי דין קידום אתרים לעורכי דין
      השארת הודעה מהירה

      שומרים על הזכויות שלכם, מלווים אתכם בדרך להצלחה

        052-4477995 WhatsApp